View of the NPS Bike Station (photo: Scott Norsworthy)
Photo: Scott Norsworthy

PLANT congratulates Vis Sankrithi’s uoai architects team on winning an Award of Merit (Elements Category) in the 2019 Toronto Urban Design Awards for the Nathan Phillips Square Bicycle Station. This recently completed phase of the Nathan Phillips Square Revitalization (overall project by PLANT and Perkins+Will in joint venture) provides what the TUDA jurors described as “the first contemporary bicycle parking in downtown Toronto.” Located under Toronto City Hall’s civic square, this new dedicated space for two-wheeled transit contains double-tier bike stands and tools for keeping cyclist’s vehicles in optimal road-ready shape. The jurors praised the bicycle station for offering cyclists “an experience that goes beyond providing an underground utility”: the facility incorporates visuals from the 513 entries for the 1958 New City Hall International Design Competition, including the winning design by Finland’s Viljo Revell. Congratulations to uoai architects as well for being part of the team behind The Blue Room art pieces for the College Promenade Streetscape & Parkettes, which also received TUDA recognition in two categories.