Home



AGORA · THEATRE



View of the Theatre and Archer


Nathan Phillips Square has always acted as an agora, the ancient Athenian place of public and political exchange, but also claims the dual functions of theatre, the place of focused gathering, and square. AGORA/THEATRE – the competition-winning project for the Nathan Phillips Square Revitalization competition in 2007 – clearly defines the interior space of theatre and square – a theatre for the city – where planned and unforeseen events are encouraged, against a vast forested perimeter of intimate programmed green rooms.

Two phases of the revitalization have been completed to date: the Podium Green Roof Garden, and the first phase of work on the ground plane, including the new Skate Pavilion, Theatre, Plaza fountains, Playground, and Skating Rink renovations. The completion of the Peace Garden and the first phase of work on the Queen Street Forecourt was completed at the end of 2015.

To date, the project has received the following awards: a 2016 National Urban Design Award, a 2016 CSLA National Award of Excellence for the Peace Garden; a 2012 Green Good Design Award; in 2011, a CSLA Regional Honour Award, a Green Roofs for Healthy Cities Award of Excellence, a DX Silver Award, the Green Good Design Award, and a Toronto Urban Design Award. As well the competition scheme won a Toronto Urban Design Award of Excellence and a Canadian Architect Award in 2007.


view plans >


View of the Theatre and Reflecting Pool

View of the Theatre and Reflecting Pool from the Elevated Walkways



View of the Skate Pavilion looking southwest

The Skate Pavilion in the summer



View of the Skate Pavilion and City Hall

Looking north at the Skate Pavilion



View of the Skate Pavilion from the southwest

View of the Skate Pavilion breezeway



View of the Theatre from the Skate Pavilion

View of the tree court and the Theatre



View of the Theatre from the east

View of the Theatre at midday



View of the Theatre stage

View of the stage from the Elevated Walkways




View of the sundial

View of the Sundial and the Plaza from the northwest



View of the fountain jets

The Disappearing Fountain




View of the Theatre

The Theatre at dusk



Project for Nathan Phillips Square Revitalization by:

PLANT Architect Inc. | Perkins+Will · Architects in Joint Venture

< project credits : the full competition team >