Home



Wells Street Residence




View of big mirror

Renovations to this Victorian Toronto house include the second floor bathroom, hallway, guest room, and attic master bedroom suite. The main bathroom joins two separate cramped washrooms into one. Though larger, the new bathroom is still compact, and accommodates a two-person shower and two-person counter (which spills into the hall). The design capitalizes on materials of reflection, transparency and depth - the large mirror, glass shower, translucent glass medicine cabinet and window to the hall – in order to create an airy spacious room. Watery nautical finishes include a Douglas fir counter, water coloured glass mosaic tile and stainless steel. The Wells Avenue Bathroom received a Renovation and Custom Building Award from the Greater Toronto Home Builder Association in 2002.

In phase two of the work, the ground floor of the house was rejuvenated with the addition of a new fireplace surround, window seat, stair railing, flooring, lighting and the cutting out of vast areas of wall to create more transparency between the living room, dining room and hallway. The new work draws from the existing dark oak flooring and cabinets, but bridges it with the contemporary line of the owner’s furniture and tastes.


< Before : View plan >



The counter

The twin sinks




The medicine cabinet

The medicine cabinet




View from hallway

The hall shelf




The stone fireplace






The main hall




The window seat




The dining room and new stair



View Phase Three >



project credits >