Dinner in the garden room

The Room at Night

Marjorie Harris, Canada’s premier garden guru, commissioned this house extension as a way of permanently replacing an existing deck/dining room with an all-season, indoor dining space. The challenge was to create an indoor dining room that would retain the airy, outdoor quality of a deck perched inside a garden, and maintain a breath-taking view of the home’s stunning outdoor oasis. The solution was a 14' wide × 12' deep × 12' high room that could take in the entire garden. This three-dimensional frame features extended walls and eight feet of lower glass that fold out of sight, allowing the plants in this oft-photographed writer’s garden to enter the space visually. The sloped, floating ceiling makes a subtle transition from the existing house to the new room. Like the extending walls of the frame, the slate floor continues on to the exterior, with a built-in cherry sideboard doubling as a stair rail.

< Before : Plan >

View of the table and open doors

Looking through the addition to the Garden

View towards The Garden

View towards The Garden

The Cherry Sideboard

The Cherry Sideboard

View of the side door

Looking at the Side Entry

View of the side entry

The Side Entry to the House

View of the fountain

Detail of the fountain

Looking back from the Garden

View of indoor dining room from rear garden

The author at work

The back wall opened up

project credits >

Albany Avenue Canopy >